Skip to content

March 1, 2014

Salam readers 🙂 

Oh my my my…for how long i did not update my blog? its really been awhile ya? Sinceeeee i’ve been venturing in small business by selling goat’s milk, i really would like to take any chances be it in facebook, instagram, twitter and all to do the marketing heeee. however, it all started when i found out i was preggy (btw i’m having miscarriage, blom ade rezeki lagi,insyaAllah one sweet day :)) so during that time, i was goggling around here n there.. food intake whats good,whats bad during pregnant, yelakan u mesti lah nak beri yang terbaik utk bakal anak u. until i was stumbling upon the fact that drinking susu kambing is much beneficial than susu lembu. then i found out ramai jugak yg dah realize this fact. 

Susu kambing actually is the second best milk after susu ibu. with its composition and nutrient of the milk dah lebih kurang macam susu ibu, so for me its better to consume this milk and it is good for all lapisan umur..orang bujang, dah kawin, tgh pregnant, ada anak, utk anak kita sendiri, utk mak ayah kita. i nak terang kan the khasiat of this milk memang banyakkk sgt but i’ll sum up some of the khasiat and important of minum susu kambing: 

 

Kelebihan Susu Kambing

– Paling hampir dengan susu ibu (minuman terbaik di dunia selepas susu ibu)
– Para Nabi meminum susu kambing dan membela kambing (membela dan meminum susu kambing adalah sunnah)
– Tiada dijangkiti penyakit kambing gila (yang ada hanyalah penyakit lembu gila)
– Kurang dijangkiti penyakit kuku dan mulut berbanding lembu
– Kambing mempunyai sistem pertahanan tubuh yang kuat
– Susu kambing lebih mudah dihadam kerana ia hanya memerlukan 20 minit berbanding susu lembu memerlukan 2 jam

Khasiat SUSU Kambing

– Penyakit demam kuning (ibu yang tengah berpantang, sekiranya anak mengalami demam kuning, ibu boleh minum susu kambing ini dan breastfeed anak,insyaAllah anak akan sembuh dr jaundice) 
– Penyakit lemah jantung
– Penyakit darah tinggi
– Penyakit migrane/kerap merasa pening kepala
– Penyakit sendi, sakit urat saraf dan buah pinggang
– Penyakit batuk kering atau TB
– Penyakit yang menyerang jantung, limpa dan hati seperti hipertitis
– Penyakit saraf dan tulang belakang yang dialami bila usia semakin lanjut
– Cukup bermanfaat bagi mereka yang mengalami lemah tenaga batin
– Sesuai diminum diwaktu pagi (sebelum bersarapan) dan malam (sebelum tidur). Jangan guna air panas kerana boleh merosakkan khasiatnya. Bancuh dengan air suam sahaja

Susu Kambing Adalah Yang Terbaik Selepas Susu Ibu

– Membantu dan menguatkan sistem imunisasi tubuh
– Bersifat alkali bukan asidik
– Sesuai untuk semua peringkat umur, dari bayi dalam kandungan sampailah kepada orang tua
– Meningkatkan daya kepekaan, penumpuan dan ingatan
– Mengimbangi kadar kolesterol dan kandungan gula dalam darah
– Mudah dicerna (menyerap dalam tubuh badan) dan tidak menyebabkan alahan
– Membantu melancarkan sistem penghadaman dan permasalahan usus
– Merawat dan menyembuhkan penyakit kanser, demam kuning, gastrik, ulser, buasir, asthma (lelah), migrain (sakit kepala), penyakit kulit, insomia (sukar tidur), senggugut, darah tinggi, lemah jantung, kencing manis, batuk kering dan gout
– Menguatkan jisim tubuh yang sihat (tulang, gigi, otot, sendi, kulit dan tisu saraf
– Memulihkan tenaga batin dan awet muda

 

Bab menguat kan sistem imun tu, memang insyaAllah jika Allah izinkan kita utk sembuh.Mase start minum susu kambing ni, i ada sakit batuk2 nakal yg berpanjangan (nak dekat sebulan jgk la) keep on batuk sampai x selesa especially bila waktu sejuk. then i start to make it as a habit minum 2 kali sehari. then alhamdulillah batuk tu dah takde. yeay me! 

the only thing why org tak suke minum susu kambing is because of its bau. yerp..bau kekambingan tu yang tak menahan. but fret not, produk yg i jual ni insyaAllah memang takde bau kambing, and it comes with 4 delicious flavour. Perisa asli, vanilla, strawberry, honey cocoa and honey cocoa minda. Semuanye sedap ya Allah 🙂 

If berminat, u guys can msg/whatsapp me at 0125061740 to order 🙂 i can give you special discount if u buy banyak2. hehe. 

Susu kambing asli (tanpa bau,tanpa gula) : rm35

Strawberry : rm35

vanilla : rm35

honey cocoa : rm22

honey cocoa minda : rm25

 

ImageImageImageImageImage

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s